12 Ιουλίου 2012

Συμφωνία για τη διαπραγμάτευση

Την άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αποφάσισαν οι τρεις αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά τη συνάντησή τους, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ομάδα αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, των πολιτικών αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών, των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας εντός και εκτός Ελλάδας και, μια σειρά προσώπων που στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί επιστημονικά ή διοικητικά θέματα, ο κατάλογος για τους οποίους θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η πρόσκληση προς τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πάντα ανοικτή.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «απόλυτη συμφωνία» μεταξύ των τριών αρχηγών και για «πολύ ωραία» συζήτηση που πραγματοποιήθηκε «σε απόλυτη αρμονία», συμπληρώνοντας ότι «οι οδηγίες που δώσαμε ήταν στέρεες και σαφείς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επαναβεβαιώθηκε η προγραμματική σύγκλιση και πως ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, «γιατί όλα τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν σε ένα πλαίσιο».

Υπογράμμισε δε ότι έως το Γιούρογκρουπ της 20ης Ιουλίου και την επάνοδο της τρόικας στις 24 του ίδιου μήνα, η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να δει μια σειρά θεμάτων και να επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός συνολικού επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ως προς αυτό, είπε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα εξεταστούν οι σχετικές εισηγήσεις των υπουργείων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, «ο οποίος έχει επιστρατευτεί να κάνει μια δουλειά και νομίζω έχει τις δυνατότητες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις να την κάνει πολύ καλά», είπε στη συνάντηση στους αρχηγούς ότι στην τοποθέτησή του στο Γιούρογκρουπ αναφέρθηκε στην ανάγκη της επιμήκυνσης. «Αν επισήμως δεν ετέθη ή θα τεθεί στις 20 ή στις 24 Ιουλίου, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τεθεί με τον πιο αποτελεσματικό και επίσημο τρόπο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίσει ότι ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Ακόμη, τόνισε ότι το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης το σηκώνει ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση που παίρνουν ουσιώδεις πολιτικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανείς στην Ευρώπη που να μην αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να γίνει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ότι η ύφεση έχει ξεπεράσει την πρόβλεψη και ότι πρέπει να στηριχτεί η πραγματική οικονομία και να πέσει ρευστότητα στην αγορά.

«Θα οργανώσουμε όλες τις αναγκαίες πολιτικοδιπλωματικές πρωτοβουλίες», τόνισε.

Ερωτηθείς για το λόγο που έκανε την πρωινή του δήλωση, ανέφερε ότι ένιωσε την υποχρέωση να τοποθετηθεί απέναντι σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και σχολίων που, όπως είπε, προέκυψε για το ποια είναι η γραμμή της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι έρμαιο πληροφοριών και παραπληροφοριών και ουρά των εξελίξεων», τόνισε.

Ακόμη, είπε ότι οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα μέτρα, ενώ ανέφερε ότι δεν έγινε ειδικότερη συζήτηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου