17 Ιουλίου 2012

Σαμαράς: Δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα


Αποφασισμένος να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο είναι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επιβλέπει προσωπικά τους υπουργούς του. Μάλιστα καθώς χθες διαπιστώθηκε απροθυμία των υπουργών να προτείνουν ικανοποιητικές περικοπές στον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα των 11,5 δις ανέλαβε την υπόθεση ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του, τους επέστησαν την προσοχή και τους ζήτησαν να επανέλθουν με βελτιωμένες προτάσεις ώστε να επιτευχθεί συνολικά ο στόχος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από συγκεκριμένες περιπτώσεις υπουργών που έδειξαν που λειγουργούν “σαν συνδικαλιστές” θέλοντας να διασφαλίσουν τους πόρους για το υπουργείο τους. Συνεργάτης του έλεγε ότι “πρέπει να πετύχουμε τον στόχο, θα είναι κρίμα να φτάσουμε τόσο κοντά και στο τέλος να αποτύχουμε”.
Ακόμη και το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι περισσότεροι υπουργοί δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Στους στενούς του συνεργάτες ο κ. Σαμαράς είχε πει τις προάλλες ότι “από εδώ και στο εξής θα δουλεύετε όπως κι εγώ”, στους υπουργούς του είπε “δεν θα πρέπει να χαθεί ούτε μέρα”. Στο πλαίσιο αυτό περιορισμένες θα είναι και οι διακοπές τους και κατόπιν συνεννόησης και ενημέρωσης του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. “Η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο για να κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση” λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και προσθέτει ότι “αυτό σημαίνει ότι θα έχουν δρομολογηθεί μία σειρά πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές κατά τρόπο που να μην αφήνουν αμφιβολία εντός αλλά κυρίως εκτός ότι η χώρα άλλαξε σελίδα”. Ο κ. Σαμαράς δεν πτοείται από τις διαρροές ξένων επισήμων που αμφισβητούν την επαναδιαπραγμάτευση. Πέρα από το οικονομικό σκέλος στο προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός θα ρίξει το κύρι βάρος της προσπάθειας στην διοικητική μεταρρύθμιση. “Θα την επιβλέπω προσωπικά και θα συνεδριάσει υπό την προεδρία μου πολλές φορές το Συμβούλιο” λέει ο κ. Σαμαράς.
Στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η νέα διοικητική δομή στο αρμόδιο υπουργείο που θα είναι το μοντέλο για όλο το εύρος της Διοίκησης. Στόχος είναι να περικοπεί το Δημόσιο κατά 30% και να μειωθεί αντίστοιχα και το οικονομικό κόστος χωρίς όμως να γίνουν απολύσεις όπως έχει ξεκαθαρίσει ο αρμόδιος υπουργός. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν όλες οι άλλες αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία εκτιμά ο πρωθυπουργός. Χωρίς ένα μικρότερο οικονομικότερο και κυρίως λειτουργικότερο δημόσιο τομέα χωρίς την τερατώδη γραφειοκρατία η χώρα δεν μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της οικομικής επιβίωσης λένε οι περί τον Σαμαρά. Φυσικά εννοείται ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την σωτηρία της χώρας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς που θα αποκτήσουν τακτικό χαρακτήρα. Στην αυριανή τους συνάντηση θα συζητηθούν τα μέτρα των 11,5 δις που ήδη έχει ζητηθεί από τους υπουργούς να προτείνουν. Ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί από τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου, αντίθετα θεωρεί ότι υπό προυποθέσεις μπορεί να είναι χρήσιμες. Κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να δείξει και να πιστωθεί πολιτικά ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων για την στρατηγική της επαναδιαπραγμάτευσης και προσθέτει ότι έχει και τα εσωτερικά του κόμματός του για τα οποία πρέπει να φροντίσει.
Στο πλαίσιο των καθημερινών συναντήσεών του με τους υπουργούς του ο κ. Σαμαράς σήμερα θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννης και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου