9 Ιουλίου 2012

Δένδιας: Τα σώματα ασφαλείας δεν υποκαθίστανται από κανέναν

Αυστηρό μήνυμα στη Χρυσή Αυγή αλλά και σε όσους θέλουν να υποκαταστήσουν το έργο της Αστυνομίας, έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί των προγραμαμτικών δηλώσεων της κυβέρνησης. «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί μέσα στο συγκεκριμένο συνταγματικό και αξιακό πλαίσιο να αποδεχθεί ούτε την αμφισβήτηση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, ούτε με κανέναν τρόπο την οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασής τους. Σε αυτό είμαστε και θα είμαστε απόλυτοι», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 55.000 αστυνομικούς και δεν χρειάζεται περισσότερη αστυνομία, αλλά καλύτερη. Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρείες σεκιούριτι και κάνει περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας, σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου του, τόνισε ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι η παράνομη μετανάστευση. Οπως είπε «η ροή της παράνομης μετανάστευσης σε αυτή τη φάση είναι μέσω της γείτονος Τουρκίας. Εκεί υπάρχει μέγα θέμα στις διαδικασίες επαναπροώθησης. Δεν είμαστε καθόλου, μα καθόλου ευχαριστημένοι από τη βοήθεια των γειτόνων μας στο θέμα αυτό. Γίνεται διαπραγμάτευση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για τη συμφωνία επαναπροώθησης, αλλά θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω δύο αριθμούς για να έχετε μια εικόνα. Έχουμε υποβάλει στην Τουρκία πάνω από 100.000 αιτήματα, 112.000, αν θυμάμαι καλά, για επιστροφές. Η Τουρκία έχει αποδεχτεί τα 11.000 όλα αυτά τα χρόνια και εξ' αυτών μόνο 3.000 περίπου έχουν επαναπροωθηθεί, λόγω γραφειοκρατικών. ακόμα και για αυτές τις 11.000».
«Θα πρέπει επίσης να συζητήσουμε το ρόλο της FRONTEX. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τους διακινητές των παράνομων μεταναστών. Θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ολοκλήρωση του φράχτη. Θα πρέπει να προχωρήσουμε το θέμα του Ν.3907/2011 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ως προς τις διαδικασίες ασύλου. Δηλαδή να κάνουμε τις αναγκαίες μετατάξεις για να λειτουργήσει η Υπηρεσία Ασύλου, να γίνουν μετατάξεις για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, να φτιαχτούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, να λειτουργήσει η Αρχή Προσφυγών, να δημιουργηθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών». Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να αλλάξει η Συνθήκη του Δουβλίνο 2.
Για την εγκληματικότητα, έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πάνω από τους μισούς κακοποιούς που συλλαμβάνονται είναι αλλοδαποί. «Θα σας δείξω μόνο δύο διαγράμματα τα οποία δείχνουν τις ανθρωποκτονίες με ληστείες. Είναι 2010-2011 και 2011-2012. Θα δείτε εδώ με το κόκκινο χρώμα ότι 51,66 % από τους ανακαλυφθέντες δράστες είναι αλλοδαποί. Έλληνες είναι μόνο 14,25% και 33,87% δεν έχουν αποκαλυφθεί. Κοιτάξτε τώρα: τον επόμενο χρόνο ανεβαίνουμε στο 52,86%, μειώνονται οι Έλληνες στους 11,48% και μένουν 36% που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των αλλοδαπών που μετέχει στο σοβαρό έγκλημα».
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα προβλήματα της Πυροσβεστικής. «Δεν είμαστε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και το λέω κομψά, από πλευράς υποδομής, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι που έρχεται. Θεωρητικά παραδείγματος χάρη, έχουμε είκοσι ένα αεροσκάφη και τα τρία από αυτά είναι εκτός λειτουργίας, δηλαδή ξεκινάμε με δεκαοχτώ και αν δείτε τους πίνακες καθημερινής δυνατότητας χρήσης των αεροσκαφών, θα δείτε ότι είναι μάλλον σε χαμηλά επίπεδα. Χθες ας πούμε, είχαμε δέκα διαθέσιμα αεροσκάφη, πριν δύο ημέρες είχαμε έντεκα και ανεβήκαμε στα δεκατρία – δεκατέσσερα. Έχουμε πρόβλημα. Κάνουμε ότι μπορούμε».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου