17 Ιουλίου 2012

Και αποχαιρέτα το, το… επίδομα που χάνεις: Στο στόχαστρο μπαίνουν 89 παροχές

Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή τους περιλαμβάνει το σχέδιο περικοπών 3 δισ. ευρώ που συζητά η κυβέρνηση. Πρόκειται συνολικά για 89 κοινωνικά επιδόματα, παροχές και επιχορηγήσεις «κοινωνικού χαρακτήρα», που μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών με πιλότο ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην έκθεση προτείνεται η καταβολή σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και των οικογενειακών) με βάση εισοδηματικά κριτήρια και η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που χορηγούνται από διάφορους φορείς.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παραδέχεται ότι η λιτότητα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ύφεση και την ανεργία αυξάνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής προστασίας των 89 επιδομάτων εκτός από πολυδαίδαλο είναι και αναποτελεσματικό, καθώς μόνο οι μισοί επιδοματούχοι είναι πραγματικά φτωχοί.

Στο πλαίσιο, υποδεικνύει:

1. Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών-επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

2. Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια (από ένα σήμερα) με κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου του εισοδήματος και την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης.

3. Την καταβολή επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί.

4. Τη διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια.

5. Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας-ανικανότητας με μόνο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιες παροχές θα περάσουν από κόσκινο

Οι κατηγορίες των επιδοµάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο για να περικοπούν ή να αλλάξουν προς το αυστηρότερο τα κριτήρια καταβολής τους είναι:

1. Παροχές του ΟΓΑ και προσαυξήσεις συντάξεων για ειδικές κατηγορίες (ολική αναπηρία, τυφλότητα κ.λπ.)

2. Επιδόµατα ασθενείας και εργατικών ατυχηµάτων (από τα περισσότερα Ταµεία µισθωτών, τον ΟΓΑ και τον Οίκο Ναύτου)

3. Επιδόµατα απόλυτης αναπηρίας από τα Ταµεία των µισθωτών

4. ∆ιατροφικό επίδοµα νεφροπαθών και µεταµοσχευµένων

5. Ειδικά επιδόµατα του ΟΑΕ∆: οικογενειακό επίδοµα, ειδικές επιδοτήσεις, έκτακτες οικονοµικές ενισχύσεις, στράτευσης, βοήθηµα νέων επιστηµόνων, ειδικό βοήθηµα για αποφυλακισθέντες, ειδικά εποχικά βοηθήµατα κ.λπ.

6. Επιδοτήσεις και βοήθηµα για παλιννοστούντες από το υπουργείο Υγείας

7. Επιδόµατα µητρότητας, τοκετού και λοχείας των Ταµείων µισθωτών, του ∆ηµοσίου και του ΟΓΑ

8. Πολυτεκνικά επιδόµατα και πολυτεκνικές συντάξεις

9. Επίδοµα τρίτου τέκνου και τρίτεκνων οικογενειών

10. Βοηθήµατα ορφανών παιδιών και παιδιών µονογονεϊκών οικογενειών

11. Βοηθήµατα λόγω ζηµιών από φυσικές καταστροφές

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου